Activiteiten

Wekelijks lezingen

Wij hebben ieder week een bijeenkomst (lezing) zowel voor mannen als voor vrouwen. Er worden verschillende onderwerpen behandeld. De lezing wordt meestal in het Indonesisch gegeven.

Daarnaast is er ook een lezing in het Nederlands die door groep bekeerlingen wordt georganiseerd (onder naam Bina Da’wah). Ze komen uit verschillende achtergronden, van wie sommige bekeerd zijn na het huwelijk. Deze groep is een onafscheidelijk onderdeel van SGB en ze nemen altijd actief deel aan elke activiteiten die door SGB worden gehouden.

Jeugd- en kinderprogramma

SGB besteedt veel aandacht aan de activiteiten of programma’s voor kinderen en jongeren, omdat SGB van mening is dat ze onze toekomst zijn die onze visie zullen voortzetten. Er zijn verschillende programma’s voor hen, onder andere: wekelijkse koranles, lezing voor jongeren, jeugdkamp, pencak silat, jongerendag, jongeren seminar, etc.

Nationale Schoonmaakactie Dag

Als een onderdeel van de Utrechtse gemeenschap neemt SGB ook deel aan de Burendag en Nationale Schoonmaakactie Dag door een schoonmaak actie te organiseren in de wijk Zuilen en hiermee proberen wij ook met de medebewoners in de wijk in contact te komen.

Voedselpakket uitdelen aan vluchtelingen

In het kader van de maand Ramadhan heeft SGB in de maand Ramadhan 2022 een voedselpakket actie georganiseerd door 200 voedselpakketten aan de vluchtelingen uitgedeeld die in het Opvang Centrum in de Bilt wonen.

Ondersteuning & Begeleiding bij Janazah verzorgen

De laatste jaren heeft SGB meedere keren hulp en ondersteuning aangeboden en gegeven aan de terminale zieke broeders/ zusters en ook aan de nabestaanden, en ondersteuning gegeven bij het janaza verzorgen volgens het Islamitische ritueel.

Jaarlijkse KALAMI evenement

KALAMI (Kajian Islam Intensif) of Intensieve Islamitische Lezing is een jaarlijkse evenement voor de Indonesische diaspora en moslimstudenten in Nederland en omgeving. In de afgelopen vijf jaar werd dit evenement met succes gehouden met een gastspreker uit Indonesië. Deze lezingen werden meestal door ca.300 mensen uit verschillende steden in Nederland bijgewoond en ook uit België en Duitsland.

Overige activiteiten

De jaarlijkse activiteiten die routinematig worden gehouden, zijn Eid-ul Fitr & Adha- gebed en de bijbehorende activiteiten, namelijk het inzamelen van zakat (aalmoezen) en Qurban. Vanwege de beperkte ruimte capaciteit wordt Eid-gebed sinds 2017 gehouden door een grotere ruimte te huren: een sportveld en clubgebouw. Wat zakat en Qurban betreft, werkt SGB samen met ‘amil-instellingen’ (humanitaire organisaties)’ in Indonesië om deze te distribueren naar de behoeftigen in Indonesië. En tijdens de maand Ramadhan organiseren wij in de weekenden een gezamelijke vasten verbreken (iftar) en gepaard gaat met het gezamelijk gebed verrichten (Tarawih).

nl_NL